skip to Main Content

Wat is een schimmelnagel?

De schimmelnagel, in de volksmond ook kalknagel genoemd wordt veroorzaakt door een trychofytine-infectie en begint bij de vrije nagelrand. Van daaruit groeit de schimmel in de nagelplaat naar de basis van de nagel. De nagelplaat ziet er dan vaak verkleurd (geelbruine strepen), dof en brokkelig uit. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt. De nagel kan zelfs los gaan zitten, terwijl zich onder de nagel een ophoping van nagelsubstantie bevindt.

Behandeling

De behandeling is niet eenvoudig en soms zelfs niet mogelijk. Schimmelnagels worden het beste behandeld met medicijnen. De huisarts stelt vast of het een schimmel is en welke schimmel het is. Hij zal tabletten of een tinctuur adviseren. De pedicure kan dit proces goed ondersteunen. Zij werkt hygienisch en freest de nagel(s) zo dun mogelijk af, hierdoor kan de tinctuur beter zijn werk doen, en maakt de omgeving van de nagel(s) goed schoon. Doordat de schimmelnagel erg traag groeit kan de genezing al snel een jaar duren.

Informatie

De meest voorkomende infectiebronnen zijn het zwembad, de sporthal-douche, en de sauna. Ook een vochtige huid, nauwe schoenen, en wassen met teveel zeep kunnen de infectie stimuleren.

Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en bovendien overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.